Konstnär: Nils Olof Bonnier

Titel: Titel okänd
Material: Lackerad stål, betong
Mått (hxbxd): Ca 5 x 2 x 2 meter
Placering: Askims Pilegårdsväg 3, 436 34 Askim, Sverige visa karta-->
Placerat år: 1968

Om verket:

Kanske är det många som passerar förbi detta konstverk utan att tänka på det som konst. Jämfört med övriga konstverk i området sticker Nils Olof Bonniers skapelse ut med sitt väsensskilda formspråk.

Man kan associera till en väderstation, ett jakttorn eller liknande. Fyra cirkelformade delar i kuben ser ut att kunna regleras för att; betrakta?, bevaka?, justera luftflödet? Inte alldeles lätt att veta hur man skall tolka detta verk. Däremot väcker det tankar och funderingar.

Nils Olof Bonnier (1945-1969) som dog tragiskt, endast 24 år gammal 1969, under en skolresa med Valands konstskola till Moskva, var en udda figur i den starkt politiserade tiden på Valand. Hans uttryckssätt skilde sig i hög grad jämfört med många av skolans övriga elever och hans hållning blev starkt ifrågasatt av de mer radikala grupperingarna. Dödsorsaken har det spekulerats om i bland annat TV-program och tidningsartiklar och några menar att han blev kastad över bord för sina åsikters skull, men inget har kunnat beläggas.

Detta konstverk är det enda offentliga skulpturala verk av konstnären och som han utförde redan under sin skoltid på Valands konstskola. Nils Olof Bonnier var en av medlemmarna i den på 1960-talet omtalade konstnärsgruppen Björnligan i Göteborg och som bestod av elever från Valand. Sveriges Television gjorde en dokumentär om Björnligan och som kan ses här (länk till YouTube).

Verket angavs tidigare här med titeln ”Spjälkning”, men efter påpekande från en av konstnärerna som också tillhörde Björnligan, Dag Nyberg, var det hans numer destruerade verk som hade den titeln, så huruvida detta verk hade en titel är den okänd. Fick däremot veta att Nils Olof Bonniers skulptur tillverkades av ett båtvarv i Henån och att det transporterades av konstnären och Dag Nyberg till sin plats med en gammal risig VW -pickup. En något riskfylld transport uppenbarligen.

-Tillbaks till konstkartan-