• Sårad Amazon. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004
  • Sårad Amazon. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004
  • Sårad Amazon. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004
  • Sårad Amazon. © Foto: Jan Peter Dahlqvist, 2004


Sårad Amazon

Konstnär: Kopia efter Polykleitos
Material: Brons
Mått: (hxbxd): 200 x 67 x 50 (+bronssockel 16 cm)
Placering: Götaplatsen 6, 412 56 Göteborg, Sverige visa karta-->
Placerat år: 1931

Om verket:

Amazonerna var en grupp mytiska kvinnor kända för sin stridsskicklighet. De var duktiga ryttare och bågskyttar.

Artemistemplet i Ephesos var platsen där amazonkulten var stark och där Amazonerna troddes stå i nära kontakt med gudarna. Statyn visar här en Amazon utan sin häst och pilbåge med en skada under sitt högra bröst. Klädedräkten som hon bär kallas för ”exomis” och var ett antikt plagg som vanligtvis bars av grekiska män under träning, ritt eller under kroppsarbete.

Den romerska författaren Plinius d.y beskriver en tävling som hölls ca 440 f.Kr i Ephesos (i nuv.Turkiet) mellan skulptörerna Pheidias, Polykleitos, Kresilas, Kydon och Phradmon. Tävlingen bestod i att skapa en staty av en Amazon för att placera i sitt Artemistempel. Man bjöd in fem av den tidens största skulptörer att delta i tävlingen och uppdrog även åt dem att själva bedöma vem som skulle vinna och få utföra uppdraget. Alla röstade på sig själva som vinnare, men Polykleitos* fick flest röster som andrapristagare och vann därmed tävlingen.

Denna kopia av ”Sårad Amazon” bygger på en delvis rekonstruerad kopia i Berlin.

Polykleitos var verksam i Argos 460-405 f.Kr. Han arbetade huvudsakligen i brons men högg också statyer i marmor. P. gjorde ett flertal skulpturer föreställande atleter. P.s mest berömda verk är ”Spjutbäraren” som uttryckte hans ideal av fysisk perfektion.

*Viss osäkerhet finnes huruvida originalet till denna kopia kan tillskrivas Polykleitos, eventuellt kan den ursprungliga statyn skapats av Kresilas eller Pheidias.

Charles Felix Lindbergs donationsfond bekostade gjutningen i brons av de fyra antika skulpturer som är placerade på trappan framför Göteborgs konstmuseum. Gjuten hos L. Rasmussen i Köpenhamn.

-Tillbaks till konstkartan-